Waarom is het belangrijk om een route te herberekenen? Dit is vooral belangrijk als je in een groep gaat rijden, waar meerdere personen de route op navigatie gaan rijden. Hiermee voorkom je dat er verschillen ontstaan in de route tussen de verschillende navigatie systemen, wat onderweg tot vervelende situaties kan leiden.

Verschillen in de route kunnen ontstaan door een andere versie van het kaartmateriaal of andere instellingen in BaseCamp of MapSource, of in het apparaat. Ook veranderen verkeerssituaties wel eens, waardoor de route aangepast moet worden. Als je alleen gaat rijden, is het dus ook zeker nuttig om een route te herberekenen. Ook is het verstandig om een niet al te oude kaart te gebruiken, waar de recente wijzigingen in zijn bijgewerkt.

Er zijn 5 soorten van herberekenen, waarvan het goed is om te weten hoe ze werken. Bij elke soort kan de route ongewenst wijzigen.

  1. Handmatig herberekenen van een ontvangen route. Deze methode gaan we uitgebreid behandelen en is de manier om problemen te signaleren en op te lossen.
  2. Bij het naar het apparaat sturen van de route, kan deze automatisch herberekend worden. Dit is het eerder besproken vinkje in het opties scherm bij Toesteloverdracht. De route wordt automatisch herberekend, je ziet niet wat er gebeurt, mogelijk zijn er fouten ontstaan, die je pas onderweg tegen komt. Dit laten we dus uit staan.
  3. Bij het importeren van de route, moeten de oudere apparaten de route herberekenen als de versie van het kaartmateriaal afwijkt. Hier geldt weer het zelfde, de route wijzigt, terwijl je dit niet door hebt. Dit kun je voorkomen door de route handmatig te herberekenen.
  4. Als je tijdens het rijden van de route af komt, kan het apparaat automatisch een nieuwe route berekenen, zodat je weer op de route komt. Het resterende deel van de route wordt herberekend, waar wederom fouten in kunnen ontstaan. De zogenaamde Van-route herberekening wil je dus uit zetten in het apparaat. Eventueel kun je het op Op verzoek zetten, zodat je de vraag krijgt of je wilt herberekenen, en het ook hoort dat je van de route af bent gegaan.
  5. Tegengestelde richting herberekenen. Hoewel je automatisch herberekenen uit hebt staan, kan het toch voorkomen dat het apparaat gaat herberekenen, als je tegen de richting in rijdt (dit was in ieder geval in de oudere apparaten zo). Helaas is er geen instelling om dit uit te zetten.

Mocht het toch eens gebeuren dat het apparaat de route heeft herberekend, kun je het beste de route opnieuw importeren, om er zeker van te zijn dat er geen fouten zijn ontstaan. Doe dit op een moment dat het verkeer dit toe laat, of nog beter is om even te stoppen aan de kant van de weg!

Het is mogelijk om routepunten uit de route te verwijderen. Dit heeft als voordeel dat op de oudere apparaten de punten niet worden voorgelezen. Voor de nieuwere apparaten is dit niet meer nodig, omdat routepunten "soft" gemaakt kunnen worden. Later meer hierover.

Het verwijderen van de routepunten heeft echter een groot nadeel. Als het apparaat besluit de route te herberekenen, heeft hij als routepunt alleen het eindpunt nog. Er wordt dus een nieuwe route berekend, wat de snelste weg naar het eindpunt zal zijn. Als dit gebeurt, zul je de route opnieuw moeten importeren. Het is dus veiliger om de routepunten te laten staan.


Als je een route van ons hebt ontvangen, of gedownload van het internet, kun je deze als volgt herberekenen. Eerst selecteer je de juiste lijst in de bibliotheek. In het scherm er onder staat een overzicht van alle onderdelen (routes, waypoints en tracks) die zich in de lijst bevinden.

Klik met rechts op de route en kies voor Duplicaat. Er wordt een kopie van de route gemaakt, met een "1" achter de naam. Op de vraag of je waypoints ook wilt kopiƫren, kies je Nee.

Klik nogmaals met rechts op de originele route en kies voor Geselecteerde route(s) herberekenen.

Selecteer de originele route, en zoom (met vergrootglas) wat in op de route. Loop de hele route langs (met handje) en controleer of er fouten zijn ontstaan.

In de afbeelding hiernaast is zo'n foutje zichtbaar. De dikke paarse lijn is de geselecteerde (herberekende) route. De dunne lijn is de originele route. De herberekende route moet dus aangepast worden, zodat deze weer boven op de originele route ligt. Later meer hierover.

Als de route helemaal goed is, verwijder je de gekopieerde route. Met "Wis" wordt de route echt verwijderd, met "Verwijderen uit ..." wordt de route naar Niet-vermelde gegevens verplaatst.

Tenslotte sluit je het toestel aan en versleep je de route lijst (uit het bovenste scherm) naar het toestel.


Ter controle of alles goed is gegaan, laadt je de route op het toestel in. Het overzichtskaartje en het aantal kilometers moet (ongeveer) kloppen. Als je de route in binnenshuis-mode laadt, kun je de route gesimuleerd rijden. Als de simulatie zonder vragen over herberekenen of foutmeldingen start, is alles goed gegaan.